lørdag 2. april 2011

Pyramidespill - En risikofri storgevinst, eller et garantert tap av egne penger?

Pyramidespill og type salgspyramider i pyramideselskaper har til tider vært svært populært.

Det er velkjent at mange skryter av muligheten for store, raske og lettjente penger, og dette blir så godt som alltid knyttet til en visjon om en ytterst lav risiko.

Det mange ikke helt reflekterer rundt er konsekvensen av den helt enkle matematikken som er basis for disse påstandene.

I mitt eksempel nederst på denne siden vil du lett kunne se hvordan en pyramide er bygget opp, hvor mange aktive som er nødt til å "betale for seg", og resultatet av bare å hver seg verve 3 nye medlemmer som også må betale 25 dollar og å verve 3 nye for så å få utbetalt i det 8. ledd av pyramiden.

Dette vil si at mengden medspillere hele tiden vil måtte øke i en svært kraftig grad inntil systemet nødvendigvis vil måtte bryte sammen av seg selv.

Det er dessuten slik at det ikke bare er ulovlig å starte en form for pyramidespill, men faktisk også straffbart kun å delta i et slikt system.

I tillegg til dette vil hele systemet sannsynligvis måtte bryte sammen lenge før selv de fleste av  første-leddsdeltagerne noen gang i det hele tatt kommer i nærheten av noen form for utbetaling.



Utdrag i fra lotteriloven:

§ 16. Pyramidespill og pyramidelignende omsetningssystem

Det er forbudt å opprette, drive, delta i eller utbre pyramidespill eller lignende system.  Som omfattet avforbudet regnes ethvert system der det ytes vederlag for å få mulighet til å oppnå inntekter som bare følger av at andre verves til pyramidespilletmv.

Forbudet i første ledd omfatter pyramidelignende omsetningssystem der det ytes vederlag for å få mulighet til åoppnå inntekter som særlig skyldes at andre verves til systemet, og ikke salg eller forbruk av varer, tjenester eller andre ytelser.

Lotteri- og stiftelsestilsynet kan kreve at den som har hatt inntekter fra omsetningssystemet der det ytesvederlag for å få mulighet til å oppnå inntekter fra systemet, dokumenterer at vedkommendes inntekter særlig skyldes salg eller forbruk av varer,tjenester eller andre ytelser, og ikke at andre verves til systemet.

Lotteritilsynet kan kreve skriftlig bekreftelse fra overtrederen på at overtredelse av første og andre ledd skalopphøre.
Endret ved lover 21 des 2005 nr. 135 (ikr. 1 jan 2006 iflg. res. 21 des 2005 nr. 1614), 21 des 2007 nr. 131 (ikr. 1 jan 2008 iflg. res. 21 des    2007 nr. 1571).   


§ 17. Straff

Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelser i loven her eller bestemmelser eller vilkår i medhold avdenne loven, straffes med bøter eller fengsel inntil ett år.  Medvirkning straffes på samme måte.  Forsøk er straffbart.

Grov overtredelse straffes med bøter eller fengsel inntil tre år. Ved avgjørelsen av om overtredelsen skalregnes som grov, skal det særlig legges vekt på om handlingen gjelder et betydelig beløp, er rettet mot barn eller av andre grunner må anses somsærlig skadelig.  Ved overtredelse av forskrift etter § 3 første ledd bokstav i og ved overtredelse av § 16 første og annet ledd skal forholdet alltidanses som grovt.

Overtredelse som nevnt i første ledd er forseelse.  Overtredelse som nevnt i andre ledd er forbrytelse.

Ved overtredelse av § 4 f gjelder regnskapsloven § 8-5.
Endret ved lover 21 des 2000 nr. 119 (ikr. 1 jan 2001 iflg. res. 21 des 2000 nr. 1356), 21 des 2005 nr. 135 (ikr. 1 jan 2006 iflg. res. 21 des    2005 nr. 1614).  Endres ved lov 20 mai 2005 nr. 28 (ikr. fra den tid som fastsettes ved lov) som endret ved lov 19 juni 2009 nr. 74.   




Full oversikt over innbetaling av $25 og verving av 3 nye medlemmer med utbetaling i 8. ledd:





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar