lørdag 19. februar 2011

Oljeberedskap som sikkerhet nok for selvforklarte genier...

Hvem husker vel ikke programmet "Brennpunkt" på NRK som i 2009 satte fokus på beredskapen ved oljeutslipp?


Har alle glemt hva de der pekte på..??


At Statens Forurensningstilsyn ikke satt noen krav til kapasitetet til selve utstyret for oljevern utover at de antok at utstyret var av siste mulige moderne tekniske art.


Men, uansett om oljelensene, beredskapsskip og mannskap alle ligger klare til aksjon, og i en umiddelbar nærhet, så er det noen helt enkelte punkter som også MÅ bli tatt på største alvor...


Oljelensene klarer ikke bølger over halvannen meter eller så. Da vil de bli til liten eller ingen hjelp i det hele tatt.


Likeledes så klarer ikke lensene å samle opp noe olje ved en vannstrømningsfaktor på særlig mer enn kun 1 knops hastighet.


Ved "Godafoss" kunne man med egne øyne se hvordan vannmassene strømmet forbi i god fart, så ikke rart at oljemassene ikke landet i strandkanten der. Og oljeinnsamlingen foregikk for en stor del midtfjords i oslofjorden.


På de nå så aktuelle oljeboringsstedene i Nord-Norge er det bølgehøyder over det nivå hvor oljelenser kan gjøre noen som helst nytte i over 50% av tiden, men også en nokså stabil strøm på rundt 3 knop.


Denne strømmen vil uavhengig av bølgedybde trekke oljemasse ned under overflaten og frakte den videre i et større og større geografisk omfang.


Selvsagt hadde "Godafoss" et fullutviklet elektronisk navigasjonssystem om bord, og selvsagt kan man ikke bare "feilnavigere" rett på land sånn helt uten videre uten at systemet sier klart i fra, men selvsagt hindrer slike GPS-styrte avanserte datateknikker med oppdaterte grunndata heller ikke alvorlige ulykker til enhver tid.


Man kan ha verdens beste konsekvensrapprter, utstyr og mannskap, men ulykker vil likevel kunne skje. Såkalt "menneskelig svikt" er akkurat like lite forutsigbart som vulkanutbrudd og jordskjelv.


Vi mennesker viser vel altfor ofte hvor dumme vi selverklærte intelligente vesener faktisk er...!!



Fra VG-NETT:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10014313






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar